-
Particulieren
- Hatha Yoga
- Zwangerschapscursus – Bevalcursus
- Adem
- Massage & Reiki
-
Bedrijven
- Workshops
- Yogalessen
- Shortbreaks
- Stoelmassage
-
Overig
- Contact
- Privacybeleid
- Blogs
- Login
Heerlijk vind ik het. We vertrekken ’s morgens vroeg, ruim voor de drukte en dan lopen we de hele pier af bij Hoek van Holland. Daarna stappen we het zand op. Schoenen en sokken in de rugzak en vervolgens struinen we een heel stuk over het strand.
Mijn voeten zakken een beetje weg in het zand. Ik kijk naar de schelpjes en voel ze onder mijn voeten. Ik ruik de typische geuren van de zee die zo bekend zijn en hoor het geluid van de golven. Ik kijk omhoog en zie de meeuwen. De lucht boven mij is helder blauw terwijl in het binnenland de wolken al weer samenpakken. Ik glimlach… we hebben geluk dat we hier zijn, hier is het nog zonnig en blauw. Lopend naar de rand van de zee is daar de vertrouwde schok wanneer het water over mijn voeten golft. Koud! Het is maar even, weet ik. Daarna lopen mijn voeten door het natte zand terwijl de golven rondom mijn enkels spoelen. Mijn broekspijpen een beetje opgestroopt, het zand tussen mijn tenen. Ik word er stil van. Rob ook. Als we naar elkaar kijken zegt hij: ‘lekker hè?’. ‘Ja’, antwoord ik en verder spreken we maar weinig. Een stukje verderop gaan we in het zand zitten. Kijkend naar de zee, genietend van de vroege zonnestralen; mijn adem is rustig, mijn denken is stil. Wat is dat toch? Vraag ik me later af. Altijd wanneer ik bij de zee ben, voel ik me ruimer, gelukkiger en kalm alsof alles wat spanning oplevert, wordt weggespoeld door de golven. Ik heb moeite met teruggaan naar huis. Ik wil altijd langer aan zee blijven.
Thuis googelend vind ik op het internet interessante onderwerpen hierover. Je hersenen zijn 24/7 bezig met het registreren van geluid. Onderin je hersenstam, in je reptielenbrein, wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden (dus ook fluitende vogels, het ritselen van blaadjes aan de bomen etc.) worden van oudsher herkend als veilig. Daarom helpt het ruisen van de zee ons op een diep niveau te ontspannen; het verlaagt het cortisolniveau, waardoor stress vermindert.
Staand of lopend met je voeten in het zand zorgt voor een gevoel van veiligheid en stabiliteit of, zoals wij in de yoga zeggen: ‘aarde maken’.
Ook het zien van de horizon schijnt je te kalmeren. Waarom? We voelen ons veilig in een omgeving met een lage complexiteit, zegt neurowetenschapper Michael Merzenich, Ph.D., emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Californië, San Francisco. Op het strand is er geen plaats voor dreiging. Als we naar de zee kijken, of we lopen op het strand, dan bevinden we ons in een voorspelbare, stabiele omgeving. Sommige visuele elementen vallen op: een boot in de verte, een meeuw in de lucht. Maar alles wat tegen die achtergrond gebeurt, kan gemakkelijk worden vastgelegd en gemakkelijk worden geïnterpreteerd. Het resultaat is, dat de boot of vogel eerder een prettig gevoel geeft dan angst. Die kalmerende voorspelbaarheid heeft betrekking op alle zintuigen.
Meer informatie over het onderzoek vind je hier
Heb je een vraag of wil je iets doorgeven? Mail ons en je krijgt zo snel mogelijk bericht.
Neem contact op