Tijdens mijn meditatie word ik ‘gestoord’ door geluid. De stilte is ver te zoeken.

Mijn aandacht wordt getrokken naar de geluiden van de graafmachines die de weg openbreken. Naar de werklui die elkaar toeroepen en het geklop van de stratenmaker die probeert van de opengebroken weg weer een straat te maken.

Ik doe mijn best om het geluid te weren. Ik vind het storend. Het geeft onrust. Ik wil mediteren maar mijn aandacht gaat uit naar de omgevingsgeluiden. ‘Ik kan net zo goed stoppen’ fluistert de stem in mijn hoofd.

De volgende dagen blijf ik mediteren. Gaandeweg accepteer ik het geluid. Ik hoor het nog, maar heb er geen hinder van. Mijn aandacht is nu naar binnen gericht in plaats van naar buiten. Daardoor leidt het omgevingsgeluid mij niet meer af.

Eén van de grootste stressoren is geluidsoverlast.

Ook zonder meditatie kunnen de hersenen geluiden onderdrukken, maar dan kost dat veel energie! Daarom is het zo heerlijk om de stilte op te zoeken. Te midden van al het rumoer een plek te zoeken waar stilte overheerst. Het hoeft niet muisstil te zijn; kleine achtergrondgeluiden horen er bij, maar stilte heb je nodig. Anders raak je fysiek uitgeput. In de stilte herstel je.

Wanneer maak jij bewust tijd voor stilte?

Tijd maken om de stilte op te zoeken blijkt lastig te realiseren. Je blijft bezig. Een overvolle agenda, werk, sociale contacten; er speelt van alles. ’s Avonds ben je moe en ga je slapen.

Waar maak jij ruimte voor de stilte?

Thuis lijkt een makkelijke plek, toch word je snel afgeleid. De telefoon gaat, de wasmachine draait, je kind roept, de TV staat aan, het toetsenbord ratelt….

Hoe maak jij tijd voor stilte?

  • Je kunt gaan wandelen. Het liefst in de natuur. De natuur veroorzaakt ook geluid, maar deze geluiden ervaar je meestal als aangenaam. Het tikken van de regen, het stromen van een rivier, het ruisen van de bladeren. Uit onderzoek is gebleken dat luisteren naar natuurgeluiden het lichaam in de rust- en herstelstand brengt. Er bestaan ook speciale stiltewandelingen onder begeleiding van Staatsbosbeheer.
  • Je kunt gaan mediteren. Dit zorgt ervoor dat de constante stroom van gedachten stiller wordt. De gerichte aandacht zorgt voor het wegebben van eventueel storend achtergrondgeluid.
  • Je kunt je inschrijven op een cursus yoga

Deze tekst is geschreven door Ria. Zij is eigenaresse van en docente bij Yoga-Surya. Zij is gespecialiseerd in yoga voor zwangeren, babymassage en Ademtherapie.

Je hoeft nergens naar toe om gelukkig te worden. Geluk draag je (wel of niet) met je mee. Toch leven we in een zoektocht naar het buiten ons bevindende geluk.

Verwar gelukkig zijn niet met een moment van vreugde, blijdschap. Waar het om gaat is een onderliggend geluksgevoel.

Stemmingen wisselen steeds en laten zich beïnvloeden door gebeurtenissen, die wij als positief of negatief rangschikken.

Maak niet de vergissing om je te focussen op deze tegenstellingen (positief/negatief); dit is iets wat het denken altijd doet. Juist dit weerhoudt het gevoel, dat alles is zoals het is. Vind jouw geluk in alles wat er is. Doe dit door acceptatie van de verandering die altijd doorgaat.


Rob schrijft met regelmaat teksten waarop je kunt mediteren. Wees niet vluchtig maar lees met aandacht. Lees de bovenstaande tekst daarom een aantal keren. Laat het op je inwerken…

Rob Bom is bijna 25 jaar gediplomeerd yogadocent en eigenaar van Studio Yoga-Surya. Hij is tevens een ervaren meditatie en Mindfulness trainer. Niet alleen door het behalen van de nodige certificaten, maar vooral door jarenlang zelf te mediteren.

Yoga-Surya is gespecialiseerd in meditatie & Mindfulness. Meerdere keren per jaar verzorgen zij meditatie- of stiltedagen. Kijk ook eens bij de meditatiecursus Verstillen & Bezinnen.

Stel: je volgt bij ons yogalessen. Als je niet in een uitgelijnde houding staat, zit of ligt dan lopen we niet naar je toe om die houding te corrigeren. Wij gaan ervan uit dat je een reden hebt om juist op die manier de oefening uit te voeren.

Natuurlijk kijken we goed rond en zien we iets, dan geven we groepsgewijze instructies: “strek je kruin iets meer op”, “duw de linkerheup meer naar voren”, “ontspan je schouders, je kaken”. Zo maken we je van de houding bewust.

Zo leer je observeren; te voelen hoe je houding is. Je corrigeert zelf binnen jouw mogelijkheden.

Vraag je maar eens af: wat gebeurt er zodra wij gaan rondlopen in de yogaruimte, naar je toekomen, je aanraken en daarna corrigeren? We halen je uit je concentratie en niet alleen jou, maar ook alle andere yogacursisten! Je keert de aandacht naar buiten.

Concentratie is, naar onze mening, juist een belangrijk onderdeel bij de beoefening van yoga. Het ‘naar binnen keren’ zorgt ervoor dat je steeds beter leert voelen. Op die manier leer je jouw eigen grenzen kennen, verkennen en uitbreiden; dit alles zonder te forceren.

Yoga is voor ons een combinatie van: adem, beweging en concentratie. Juist de combinatie van deze drie pijlers maakt yoga anders dan sport. Door bij iedere beweging geconcentreerd te zijn (op de adem, op je lichaam, of beiden) ontspan je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Door deze specifieke aandacht heeft het altijd drukke denken, minder gelegenheid om je af te leiden. Zo word je stiller van binnen en ervaar je aan het eind van de les volledige ontspanning. Dit zowel fysiek als mentaal.

Meer informatie over yoga in Capelle aan den IJssel?

Yoga-Surya heeft een eigen yogastudio in Capelle aan den IJssel. Vanuit onder andere Rotterdam Alexander, Ommoord, Nesselande en Nieuwerkerk aan den IJssel bedraagt de rijtijd naar de studio circa 10 minuten. Uitgebreide routebeschrijving.

De vraag of wij yoga voor beginners geven, wordt veel gesteld. Beginners en gevorderden zitten bij ons door elkaar in een groep.

Mensen verwachten bij ‘yoga voor beginners’, simpelere oefeningen en bij ‘yoga voor gevorderden’ zwaardere, ingewikkelde yogahoudingen.

Gevorderd yoga heeft naar ons idee echter te maken met DE BELEVING van yoga. Als je net begint met yoga ben je vaak gericht op de uitvoering van de oefening. Doe je langer yoga dan ga je steeds beter voelen wat het voor je doet; lichamelijk maar ook geestelijk. Je richt je meer op de essentie van yoga; namelijk, de combinatie van adem, beweging en concentratie. Je bent zo geconcentreerd op de adem, de beweging en de uiteindelijke yogahouding, dat de aandacht naar binnen keert. Hierdoor wordt je denken stil.

Deze ervaring beleef je ook met hele kleine, subtiele oefeningen. Je hoeft hier dus niet per definitie een zware, fysieke yogahouding voor aan te nemen. In onze lessen komen zeker oefeningen voor die uitdagend zijn, maar ook veel oefeningen die voor iedereen haalbaar zijn.

Geef jezelf de gelegenheid om te ervaren wat yoga voor je doet. Dat lukt niet met één les, maar als je meerdere lessen volgt zal je merken dat de yoga niet alleen lichamelijk iets voor je doet, maar ook geestelijk. Je gaat anders tegen dingen aankijken.

Meer informatie over onze yogalessen. Wij zijn opgeleid volgens de Saswitha lesmethode.

Mocht je twijfelen of de yogalessen voor jou geschikt zijn, dan kan je natuurlijk altijd met ons contact opnemen.

Waarom discipline (in de yoga, mindfulness)  zo belangrijk is:

Het woord discipline staat voor veel mensen gelijk aan het woord ‘moeten’ en roept daarom vaak weerstand op. Discipline tonen is echter dé manier om er achter te komen hoe je denken je voor de gek houdt. Alleen door gedisciplineerd tegen je denken (je gedachten) in te gaan, ga je zien dat je jezelf vaker tegenhoudt dan helpt.

Voorbeeld:
Stel: je neemt je voor om iedere dag een wandeling* te gaan maken. Je wilt gaan wandelen, maar dan begint het denken: “Het regent, dat is niet fijn. Ik heb eigenlijk niet zoveel tijd. Morgen zou het beter uitkomen. Ik ben best een beetje moe”…

Hoe doorbreek je de cirkel:
Leer jezelf die gedachten te herkennen. Als je ze herkent, vraag jezelf dan af of het terecht is. Waarschijnlijk is het je ego; die probeert er onder uit te komen. Je ego komt met al die smoezen (want dat zijn het!) om je tegen te houden. Wanneer je toch besluit om dàt te doen wat je jezelf had voorgenomen, zie je dat al die gedachten vooraf, niet waar blijken te zijn. Je hebt een paraplu meegenomen. Je wandelt een half uur wat helemaal niet zoveel tijd kost. Morgen zou je weer andere smoezen verzinnen. Eigenlijk heeft de wandeling je alleen maar meer energie gegeven.

Uiteindelijk:
Als je keer op keer tegen je ego ingaat zal je er uiteindelijk alleen nog maar om glimlachen. Als je je iets voorneemt dan doe je dat gewoon. Je hebt tenslotte uit ervaring geleerd dat ‘gedachten geen feiten zijn’. Discipline voelt dan niet meer als moeten, maar als willen!

Ria

*Je kunt hier ook invullen: te mediteren, of yoga te doen, of gezonder te eten, een klus in huis te doen, te studeren of…

Wil jij meer tijd nemen voor jezelf? Of ben je van plan om yoga (en meditatie) onderdeel van je leven te maken? Iedere week een yogales volgen helpt je om de discipline vast te houden. ‘De stok achter de deur’ zorgt ervoor dat je met regelmaat je oefeningen doet. Na iedere les heb je meer motivatie om er zelf (thuis, in je leven) mee aan de slag te gaan. Zo buig je moeten als vanzelf om naar willen.

Alle informatie over yoga, yogaworkshops en yogalessen vind je op deze website. Yogacursussen op maandag en woensdag (met uitzondering van vakanties). De yogastudio is gevestigd in Capelle aan den IJssel, maar is vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel en Rotterdam Nesselande, Alexander en Ommoord binnen 10 minuten rijden bereikbaar. Parkeren is gratis.

Uitgebreide routebeschrijving.

Yoga leidt tot evenwichtigheid en geeft rust. Door met regelmaat yoga te doen en te mediteren leer je anders tegen dingen aankijken. 

Heb je (te) hoge verwachtingen van –  of onzekerheden over iets in de toekomst, dan leidt dit tot bepaalde denkbeelden. Denkbeelden die je respectievelijk teleurstelling of spanning zullen opleveren.

Want wat je bedenkt en hoe het zich uiteindelijk zal manifesteren, zal altijd anders zijn (of vindt misschien wel helemaal niet plaats). Omdat je beeldvorming zich in de (door jou veronderstelde) toekomst afspeelt, doe je er goed aan om hier kritisch naar te kijken. Realiseer je gelijktijdig dat de realiteit, op het moment dat deze zich aandient, anders is!

Door op deze manier met denkbeelden (toekomstdromen, verwachtingen, angsten) om te gaan, zal dat wat je verwacht en wat zich aandient, meer in lijn liggen. De positieve of negatieve verwachting lost gedeeltelijk op. Dat wat zich uiteindelijk aandient, heeft meer raakvlakken met jouw beeldvorming. Anders gezegd: je komt minder snel voor onverwachte zaken te staan. Dit leidt tot evenwichtigheid en geeft rust.

Rob

(Uit de nieuwsbrief Lente 2019)

Rob Bom schrijft met regelmaat teksten waarop je kunt mediteren. Wees niet vluchtig maar lees met aandacht. Lees de bovenstaande tekst een aantal keren. Laat het op je inwerken…

 

Rob Bom schrijft met regelmaat teksten waarop je kunt mediteren. Wees niet vluchtig maar lees met aandacht. Lees de onderstaande tekst een aantal keren. Laat het op je inwerken…

Gedachten leiden vaak tot een actie want het denken en het doen zijn beide ‘bewegingen’.

Het bewust uitvoeren van welke actie dan ook leidt tot een gevoel van tevredenheid. Tevredenheid heeft niets te maken met beweging, maar is stilstand. Het maakt niet uit of het een actie is, waarvan je denkt dat je er een hekel aan hebt. Dit gevoel van tevredenheid komt hoe dan ook na een met aandacht uitgevoerde actie.

Tevredenheid is een gevoel en geen gedachte.  Je kan het gevoel van tevredenheid ook ervaren bij de vaststelling: ‘het is goed zoals het nu is’, wat je zou kunnen omschrijven als ‘overgave of acceptatie’.

Dat het gevoel van tevredenheid goed voor je is, behoeft geen uitleg. Neem een moment de tijd om na een met aandacht uitgevoerde actie het resultaat te zien. Laat het gevoel toe dat opkomt.

De individuele balans tussen actie en tevredenheid (beweging en stilstand) zal hierdoor zijn weg vinden.

Rob

Rob Bom is bijna 25 jaar gediplomeerd yogadocent en eigenaar van Studio Yoga-Surya. Hij is tevens een ervaren meditatie en Mindfulness trainer. Niet alleen door het behalen van de nodige certificaten, maar vooral door jarenlang zelf te mediteren.

Yoga-Surya is gespecialiseerd in meditatie & Mindfulness. Meerdere keren per jaar verzorgen zij meditatie- of stiltedagen. Kijk ook eens bij de meditatiecursus Verstillen & Bezinnen.

Ik ben nu hier. Het is goed om deze zin regelmatig tegen jezelf te zeggen.

Wanneer je deze zin (in gedachten) opzegt, breng je jezelf terug naar dat wat belangrijk is. Leven in het nu. Alles wat je uit balans haalt, bijvoorbeeld emoties, drukke gedachten of meningen over de toekomst (zowel positief als negatief) zet je hiermee buiten spel. Als dat gebeurt, merk je dat je dingen veel beter kunt overzien. 

Onderstaande tekst: “ik ben nu hier en ik heb tijd zat” is geschreven door Ria Bom

“ik ben nu hier en ik heb tijd zat”

Je herkent ze wel, die gedachten: “ik heb geen tijd” of “ik doe het morgen”.

Ik weet het inmiddels, het is niet waar. Het andere stemmetje in mijn hoofd roept: “doe het… je weet dat het werkt!” Ja, ik weet het al lang. Wel vreemd dat dit ritueel zich steeds weer herhaalt. De weerstand van het denken is er iedere keer opnieuw, maar het geeft niet… want ik herken het nu.

Ik ga zitten en ik doe het. Want eenmaal hier, voelt het zo goed. De stilte is helend. Tijd maakt niet meer uit. Ik zit op mijn meditatiekussen. Ik creëer ruimte in mijn hoofd door het volgen van mijn adem. Ik voel de rust. Het werkt bevrijdend. Mijn gedachten keren zich om… “ik ben nu hier en ik heb tijd zat”.

Ria

Door jarenlang met regelmaat te mediteren heeft Ria ervaring opgedaan. Soms, zoals in dit blog, deelt zij die met anderen. Herken jij de gedachte ‘ik heb geen tijd’? Ga dan juist mediteren (al is het maar 10 minuten).

 

Te druk.

Heb je last van stress? Ga eens gewoon (bijvoorbeeld) 5 minuten zitten, dat moet toch kunnen, simpel toch?

Dat zou je denken ?… Probeer het eens uit. Je bent thuis en je neemt je voor om 5 minuten rustig op een stoel te gaan zitten; verder niets. Gewoon zitten, niet moeilijk en slechts 5 minuten.

En? Kan je de rust vinden?

‘Niets doen’ kan confronterend zijn, je komt jezelf tegen. Vaak betrap je jezelf erop dat ‘je denken’ je steeds weer aanspoort om iets te gaan doen. “Ik kijk nog even naar mijn mail” of “oh ik vergeet wat, ik doe het gelijk”…


Hoeveel keer heb je de neiging om op te staan, iets te ondernemen? Herken je dit? Dan is het misschien goed voor je om dit vaker te doen. Is het druk of ervaar je stress, ga dan juist vertragen al is het maar voor die 5 minuten. Als het geraas van het denken stiller wordt, is het tikken van de klok niet meer belangrijk.

Ria

Yoga en meditatie werken stress verlagend. Yoga oefeningen ontspannen het lichaam en meditatie ontspant het denken. Interesse in een yogacursus? Yoga-Surya heeft twee ervaren yogadocenten die ruim gediplomeerd zijn volgens de richtlijnen van de VyN

Balans is niet iets statisch. Het is iets waar je steeds naar op zoek bent en blijft. Kijk maar naar de evenwichtsoefeningen in de yoga. Dat illustreert het mooi. Je voelt hoe je constant op zoek gaat naar het evenwicht. Soms vind je het, dan ben je weer wat uit balans en dan vind je het weer terug, om het vervolgens weer te verliezen. Dit is hoe het gaat, dit is hoe je leven gaat, hoe de wereld in elkaar steekt. Niets blijft hetzelfde, alles verandert en daarom zal je steeds opnieuw je balans dienen te zoeken.

Het geeft rust om te weten dat, wanneer er iets is dat je uit balans brengt, dat er ook iets is waarin je het weer terug kunt vinden. Bijvoorbeeld wanneer je het heel druk hebt. Er is nooit alleen maar drukte er is ook stilte, maar je denken heeft de neiging om te kiezen tussen het één of het ander. Je kijkt dan naar alles wat nog moet gebeuren en eigenlijk kijk je niet naar de momenten van rust (die zijn er ook). Je denken zegt ‘het is druk’ en alles daaromheen vervaagt. Mooi voorbeeld om te laten ervaren hoe het denken is: Als je kijkt naar je woonkamer dan zie je alle spullen staan, maar je ziet niet de ruimte erom heen, zo werkt het denken.

In de yoga illustreren we dat met de adem; dat je niet alleen maar in- en uitademt,  maar dat er ook een leegte/stilte is na de uitademing. Yoga leert dat er altijd een andere kant is, daartussenin balanceren is voor ons ego lastig en daarom ‘wiebelen’ we soms.

Ria

Met regelmaat starten er nieuwe yogacursussen in Capelle aan den IJssel. Alle informatie vind je op deze pagina.: yogales Capelle aan den IJssel